Demam Kacang Cerdik Melanda
Assalam'mualaikum
Teks : Hasnita Sawal - nitasawal@gmail.com
Foto : Koleksi Peribadi
Teks : Hasnita Sawal - nitasawal@gmail.com
Foto : Koleksi Peribadi
Saya dan kawan-kawan seopis punya ‘port’
makan yang sangat meriah. Biasanya meja mak buyong Wani (wartawan cantik
majalah Keluarga) yang menjadi mangsa. Entah kenapa meja dia yang paling syok
sekali untuk lepak makan. Mujur Wani tak kisah mejanya dijadikan meja makan.
Hehehe tima kasih Wani.
Bertambah meriah apabila anggota geng makan
ini majoritinya di kalangan mak buyong. Jadi sudah pasti selera makan mereka
yang ‘luar biasa’ dibandingkan dengan orang lain memeriahkan lagi acara. Antara
makanan popular yang sering dikudap oleh mak-mak buyong ini termasuklah mereka
yang tak membuyong sebab terikut-ikut adalah kacang cerdik.
Menurut mereka waktu mengandung elok makan
kacang cerdik, nanti boleh dapat anak cerdik. Ok siapa tak nak anak yang cerdik
kan. Betul tak? Saya setuju sebab pernah menemubual (masa buat artikel tentang Rangsangan Otak Untuk Bayi dalam Pa&Ma dulu) pakar perkembangan anak, ada menyebut pemakanan ibu semasa mengandung membantu pembentukan otak
anak yang cerdas.
Kacang cerdik atau nama saintifiknya kacang
pistachio antara makanan yang tergolong dalam kelompok makanan genius untuk
otak. Sebab apa ye? Sebab kacang ni kaya dengan nilai protein yang tinggi.
Hmmm saya yang tak mengandung pun apa
salahnya makan kacang cerdik jugak kan. Mana tau boleh tajamkan fikiran yang
agak-agak dah lemau akibat faktor usia ni. Eh..boleh ke. Tak kisahlah yang
penting kacang cerdik ni memang sedap dimakan.
Terima kasihlah saya ucapkan kepada Emi
(pun wartawan majalah Keluarga) jiran meja opis saya yang juga mak buyong,
kerana membenarkan saya merasa bekalan kacang cerdik di atas mejanya itu. Hehe…
Nak tahu apa khasiat yang ada dalam kacang
cerdik ni? Hasil pencarian di en.google, inilah yang saya temui. Jomlah kita
baca, buat tambah ilmu..
1. Kaya dengan zat besi dan serat yang membantu
sistem perncernaan badan.
2.Kaya dengan sumber lemak yang menurunkan
kadar kolestrol’ jahat’ LDL dan meningkatkan kadar kolestrol’ baik’ HDL
3.Kaya dengan anti oksida yang mampu
melindungi sel daripada kerosakan bahan kimia berbahaya yang disebut radikal
bebas.
4. Kaya dengan potasium yang membantu
meningkatkan tahap kecerdasan minda.
5.Kaya dengan fitoterol yang membantu
menurunkan risiko kanser dan penyakit jantung.
Hmm...semuanya kaya. Memang kayalah sapa
yang makan kacang ni sebab harganya pun agak mahal.
Inilah rupa kacang cerdik di meja Emi Keluarga |
Salam ceria
Mama ita
Comments
Post a Comment